Dispens för YKB Corona

Corona, utbildning, YKB och dispenser

Publicerad 2020-11-16 / 11:04 av Charlotta.Nilsson i YKB

Vi har ställt några frågor till vår utbildningschef Marcus Johansson kring organisationens kursverksamhet, de ökade Coronarestriktionerna och om det blir ytterligare en dispens för YKB. Vi får många frågor just nu och många handlar om just YKB-kurserna som man känner stor oro inför.
 

Hur ser Sveriges Åkeriföretags kursverksamhet ut just nu. Genomförs alla kurser som vanligt?

Vi genomför så många kurser vi kan digitalt. Vi har Eget på väg Online och våra webbaserade kurser i ADR 1.3 och Kör- och vilotider. Vi håller även på att ta fram en digital utbildning i transportekonomi samt att förbereda för den 12 timmars digitala del som öppnats upp i YKB-direktivet. Målet är att börja genomföra den digitala delen i YKB-utbildningen efter årsskiftet.

 

Hur anpassar ni de kurser som genomförs fysiskt?

Först och främst uppmanar vi alla att avboka sin kurs vid minsta lilla symptom. Självklart tas ingen kursavgift ut även vid sen avbokning. Vi har minskat antal deltagare per kurs och bokat större lokaler för att alla deltagare ska kunna ha avstånd mellan varandra. Vi har även anpassat lunch- och fikaservering för detta.   

 

Många funderar på om det kommer ett ytterligare undantag för YKB-kurserna. Vad kan du säga om det?

Vi för en löpande dialog med Transportstyrelsen och trycker på för att kunna öppna upp för andra alternativ under den rådande situationen. I ett första läge vill vi se ytterligare en dispens men vi vill även ges möjlighet att genomföra hela utbildningen digitalt.

Det pågår en diskussion både i IRU och i EU-kommissionen om ytterligare en YKB-dispens för hela EU, likt den som kom i våras. Det är inte bara i Sverige som man känner en stor oro.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB har förlängt dispenserna för ADR-intygen och vi anser att det är rätt väg att gå även för YKB.

Vår förhoppning och önskan är att det ska komma en lösning på detta snarast möjligt.  

Kontakt