Anton Tapani 

Publicerad 2020-10-11 / 09:06 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Anton Tapani 
Ålder: 28 år
Familj: Bor med sin sambo i Gällivare 
Kör: Specialtransporter i sitt egna företag Tapanis Entreprenad. Företaget har 3 anställda. 
Fritid: Motorsport som motocross och snöskoter. Men även jakt och det som hör vildmarkslivet till. 
Insta: ”TeamTapaniTrucking” 

 

Anton Tapani har lastbilsyrket i generna. Det började 1926 med att hans farfarsfar startade taxiverksam med en T-ford. De rullade snabbt på med grusbilar, timmerbilar och allt som hör yrket till. 

-    Det är rätt fantastiskt att det funnits så länge i släkten, förklarar han. 

Anton och hans bror tog över företaget från sin far när han drabbades av en stroke 2015 och för många hade det säkert varit en tuff match men Anton var redo.

-    Ja, jag vet inte riktigt, men jag och min bror var redan inkörda i företaget eftersom vår far hade sett till att vi fick vara med om det mesta som handlar om hur man driver ett åkeri. Vi fick driva olika projekt och ha ansvar för dem. 

På den tiden handlade om körningar till gruvan som de ansvarade för varannan vecka.

-    Jag tror det beror på att pappa själv var tvungen att ta över företaget när farfar dog i cancer 1981 och då hade han inte fått tid att lära sig. Han gick på högskolan och var då tvungen att lämna sina studier för att kasta sig in i yrket. Med allt vad det innebar för honom.  

Anton älskar sitt jobb och sitt yrke. Han tror det beror på den frihet som yrket ger men också de möjligheter som finns kring att få driva något eget. Han älskar att ingen dag är den andra lik och han fascineras över de vackra vyer som han får se genom sitt jobb.

-    Ja, speciellt här norröver och vi kör ju ofta inne i Norge också. Vyerna man får se är magiska. 

Anton är tekniskt begåvad och han är en fena på att lösa komplicerade problem. Både av teknisk karaktär men också när vädret kommer farande.

-    Vädret här växlar drastiskt och man kan gå från sol till storm och snöbyar som snabbt övergår till ishalka där man tvingas backa bilen för att nå sanden för att kunna köra framåt, förklarar han på sin torra norrländska dialekt.
 
Men Anton är också genuint intresserad av företagandet som sådant och han är mån om att bygga upp ett varumärke som håller i alla lägen.

-    Vi är extremt noga med våra fordon och de är alltid hela och rena. Jag tänker att kunden ser oss genom våra fordon, hur de är skötta och att vi håller det vi lovar, förklarar han stolt. 

Han menar att miljön och hållbarhet är viktigt. Genom att köpa de senaste fordonen och maskinerna är företaget i framkant genom att se till att allt är modernt och tidsenligt och så miljövänligt som det går. 

-    Miljö är också ekonomi. Kör vi bränslesnålt så spar vi pengar men vi spar också miljö. 

Han tror stenhårt på att programmet Svenska Truckers är ett viktigt led i att locka ännu flera till yrket.

-    Javisst, annars hade jag inte tackat ja till att medverka, förklarar han. Han ser också gärna att flera unga människor vågar ta steget att starta egna företag. Om de ser att jag och min bror kan göra det här så borde de kunna tänka att de kan de också. 

Inspelningarna har gått över förväntan och alla i teamen har varit väldigt måna om att få till det hela på ett mycket bra sätt.

-    Det har ibland varit en hel del omtagningar för att få till den absolut bästa bilden och bästa vinkeln. 

Anton tycker också att det är viktigt med branding och har därför byggt upp en hyggligt stor följarskara på Instagram. 

-    Vi har över 13 000 följare idag och det är såklart mycket roligt. 

Anton är visserligen bara 27 år men man hör att han är en genuin chaufför och företagare. Han har dock en dröm om ett annat föraryrke. 

-    Någon gång så kommer jag att ta helikoptercertifikat det kommer jag att göra, förklarar han bestämt och med eftertryck. 

 


 

Svenska Truckers på Viafree

Ni hitta alla avsnitt av Svenska Truckers på Viafree.