Anamaria Lara Sjögren - Deltagare i Svenska Truckers 2024

Publicerad 2021-07-20 / 13:23 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers säsong 9

Namn: Anamaria Lara Sjögren
Ålder: 29 år
Bor: Stockholm
Kör: Styckegods distribution med bil och släp inom Storstockholm, mestadels terminal körningar. Varannan vecka eftermiddag/kväll/natt och varannan vecka dagtid.
Företag: Tornfrakt AB
Instagram: @ana.sjogren


När du inte kör lastbil. Vad gör du på fritiden? 
– När jag inte jobbar så hänger jag på gymmet, umgås med vänner och njuter av livet. När tillfälle ges åker jag gärna på lastbilsträffar med mina störtsköna kollegor. 
– På mina barnveckor så går min fritid till mina fyra barn och deras aktiviteter, de snittar på 6-7 träningar i veckan samt 2 matcher på helgerna och då har minstingen inte börjat på någon aktivitet än...

Hur kommer det sig att du blev lastbilschaufför? 
– Jag har alltid älskat Coca-Cola-reklamen som sänds på vintern med den upplysta lastbilen och har drömt om att få köra en sån bil. Sedan barnsben har jag både dansat, simmat och spelat ishockey så när jag skulle välja gymnasium ville jag gå på ett hockeygymnasium och bli PT men då jag skaffade barn som ung fick jag lägga den drömmen på hyllan pga diverse krav som skolorna hade. Efter att ha tänkt om så sökte jag istället fordonsgymnasium med inriktning transport och det är ett av mitt livs bästa beslut.

Vad är det bästa med yrket?  
– Det bästa med att vara lastbilschaufför är att ha frihet under ansvar, all kundkontakt, att få se nya platser.

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på yrket? 
– Till de som är nyfikna skulle jag säga att köra på! Det är en bra investering och det finns så många möjligheter med att vara lastbilschaufför, utöver det så är det en livsstil som är lite lätt beroendeframkallande på ett positivt sätt och en träffar på mycket härliga personligheter i denna bransch.

Finns det något du skulle vilja testa inom yrket?
– Framöver ska jag få lära mig att köra jumbotrailer samt följebil då jag vill fortsätta utvecklas utan att byta arbetsgivare då jag trivs så enormt bra hos Tornfrakt. 
– Till och från under åren har jag varit sugen på att köra tankbil samt mjölkbil.

Vad gillar du med programmet Svenska Truckers?
– Jag tycker det är bra att ni har fått med både mångfald och bredden av branschen. 

Varför ville du vara med i programmet?  
– Från början sökte jag till programmet som en kul grej vilket jag fortfarande tycker att det är men sen kom jag att tänka på att det här är en unik chans att inspirera andra, framförallt kvinnor. Genom att vara med så får jag vara en förebild, det känns väldigt stort och ärofyllt.  
– Det behövs fler kvinnor i branschen och om min medverkan får fler tjejer att utbilda sig till lastbilschaufför så är det toppen.

Något särskilt du vill visa upp?  
– Jag hoppas att ni får med min sprudlande personlighet med alla skrattattacker jag har i telefon med mina kollegor, mitt hytt-rejvande och dansande bakom ratten på nätterna, min hatkärlek över Stockholmstrafiken, varför jag kallas för Doris på jobbet, att jag kör både små och stora bilar i kombination med att jag är en fyrbarnsmorsa som utöver att jobba väldigt mycket även får ihop mitt vardagsliv. 
– Jag vill att folk ska känna igen sig när de kollar på programmet och se att det är fullt möjligt att kombinera lastbilsyrket med familjeliv.