Oscar Hyléen ny vd för Sveriges Åkeriföretag

Publicerad ons, 03/27/2024 - 11:04

Vid årsskiftet klev Rickard Gegö av som vd för Sveriges Åkeriföretag efter tio år på posten. Nu är efterträdaren utsedd och han heter Oscar Hyléen.

– Det är med glädje jag välkomnar Oscar till uppdraget som vd i Sveriges Åkeriföretag. Han har gedigen erfarenhet som företagsledare och en lång bakgrund inom kommunikation och opinionsbildning från stora svenska företag och marknadsledande rådgivare. Han har verkat i ett flertal olika näringslivssektorer inklusive logistikbranschen och e-handeln. Det gör honom synnerligen väl lämpad att leda vår verksamhet, säger Mikael Nilsson, styrelseordförande i Sveriges Åkeriföretag.

Sveriges Åkeriföretag representerar omkring 5 000 företag med cirka 100 000 medarbetare. Åkerinäringen omsätter över 200 miljarder kronor årligen och svarar för cirka 3,5 procent av Sveriges BNP. Transporter och infrastruktur har de allra senaste åren seglat upp som några av de största frågorna i samhällsdebatten, där Sveriges Åkeriföretag tagit en allt starkare och mer synlig position.

– Med Oscar som vd får åkerinäringen ett starkt, engagerat och visionärt ledarskap. Han får ansvar för att utveckla organisationen och leda vår bransch in i framtiden, med fokus på hållbar omställning, teknisk förändring, affärsutveckling och kompetensförsörjning. Det kommer att ske genom ett effektivt påverkansarbete och nära samarbete med politik, myndigheter och näringslivet i övrigt, säger Mikael Nilsson.

– Tusentals åkeriföretag ser dagligen till att vi har fungerande leveranser. Branschen påverkas av snabb teknisk utveckling och spelar en nyckelroll i energiomställningen. Att åkerinäringen har rätt förutsättningar för att möta och dra nytta av förändringarna är centralt för näringslivet, tillväxten och samhället i stort. Jag är hedrad och glad över förtroendet att leda en av Sveriges största näringar in i framtiden och känner ett stort engagemang för uppdraget, säger Oscar Hyléen. 

Oscar Hyléen tillträder sin tjänst den 1 maj.  

Oscar Hyléens bakgrund i korthet
Utbildning: Civilekonom, Lunds universitet
2000: Rådgivare JKL
2005: Rådgivare Diplomat
2006: Co-founder och rådgivare Brunswick Group Stockholm
2008: Head of Investor Relations MTG
2010: Vice President Postnord
2014: Vd och Koncernchef Diplomat Group
2019: Vice vd Rocker
2021: Vice vd och COO Nstart

Oscar Hyléen, blivande vd, och Mikael Nilsson, ordförande i Sveriges Åkeriföretag.