Einride i stort elektrifieringsprojekt i Dubai

Publicerad fre, 05/17/2024 - 12:14

Det svenska fraktteknikbolaget Einride har ingått partnerskap med DP World, en stor logistikaktör med huvudkontor i Dubai. Samarbetet går ut på att Einride ska hjälpa DP World att elektrifiera sina containerflöden dygnet runt på terminalen vid Jebel Ali i Dubai, en av världens största hamnar.

Enligt Einride är detta den största satsningen på elektrisk och autonom fraktmobilitet i Mellanöstern hittills.

Einrides transportlösning ska rullas ut i slutet av 2024 och ska under början av 2025 skalas upp så att verksamheten somfattar omkring 1 600 containerförflyttningar dagligen. Expansionen möjliggörs genom en flotta på 100 uppkopplade elektriska lastbilar, vars rutter digitalt planeras och optimeras genom operativsystemet Einride Saga. Samtidigt påbörjan Einride ett pilotprojekt för autonom körning under 2025 i koppling till elektriferingsprojektet.

– Einride och DP World kommer att driva fram ett paradigmskifte inom fraktmobilitet i Förenade Arabemiraten. Vårt samarbete understryker vårt gemensamma åtagande för hållbarhet och innovation, där Einrides expertis inom elektrifiering och autonom teknik kombineras med DP Worlds globala ledarskap. Genom att elektrifiera containertransporter vid Jebel Ali Port strävar vi efter att sätta en ny standard för hållbar frakt och minska koldioxidutsläppen markant. Detta partnerskap visar på effektiviteten i att förena visionära ideal med handlingskraft och banar väg för en mer motståndskraftig framtid, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride i ett pressmeddelande.

DP World menar att man redan gjort betydande framsteg inom elektrifiering och automatisering av terminalerna vid Jebel Ali Port, men att man med Einrides banbrytande teknik kan ta arbetet till nästa nivå.

– Vårt partnerskap kommer att driva större operationell effektivitet, ytterligare minska koldioxidavtrycket från terminalerna och leda till hållbar innovation inom logistiksektorn, säger Abdulla Bin Damithan, vd för DP World GCC.

Enligt data från Alphaliner om total containerhantering för år 2023, rankades nyligen Jebel Ali Port som den tionde mest trafikerade hamnen i världen och den mest trafikerade utanför Asien. Samarbetet är del av en större satsning som Einride gör tillsammans med Ministeriet för Energi och Infrastruktur i Förenade Arabemiraten, med syfte att accelerera regionens omställning till hållbara transporter.

Einrides fordon i Dubaihamnen Jebel Ali.