Bring elektrifierar linjetrafik tillsammans med Einride

Publicerad tors, 10/14/2021 - 20:56

Bring ska ställa om till el i sin linjetrafik med hjälp av techbolaget Einride. Det nya samarbetet väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent jämfört med att köra samma sträcka på HVO. 

Det nya samarbetet innefattar implementering av hela Einrides plattform inklusive transport med sex smarta ellastbilar som kommer att trafikera bland annat Stockholm, Göteborg och Jönköping med start i början av nästa år. Satsningen är en del av Brings ambition att leverera helt fossilfritt till 2025.

– Det här samarbetet gör oss till bland de första i Sverige att elektrifiera vår linjetrafik mellan de största städerna. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt, säger Hanna Jonasson, operativ chef på Bring.

För Einride är samarbetet en del i bolagets miljardsatsning för att driva på Sveriges omställning till mer hållbara transporter.

– Det är också ett första steg i ett långsiktigt innovationssamarbete med ett bolag som liksom vi sätter hållbarhet och affärsnytta främst. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bring för att hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål och framtidssäkra verksamheten genom digitalisering, elektrifiering och automatisering, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride. 

Bring räknar med att göra koldioxidbesparingar på 78 procent på aktuella sträckor. Beräkningen är baserad på att elbilarna ersätter lastbilarna som idag går samma sträckor och tankar HVO. 

Om lösningen
De sex intelligenta ellastbilarna med släp är uppkopplade mot Einrides plattform för planering och effektivisering av rutter, energiåtgång och kostnad. Inräknat tillverkningen av bilarna och den besparing av utsläpp som görs dagligen kommer Bring enligt sina egna uppgifter nå break even i CO2-utsläpp efter elva månader. 

Sex ellastbilar ingår i Brings och Einrides samarbete.