Biodiesel till alla Volvomodeller

Publicerad tors, 05/16/2024 - 16:09

Efter att ha kompletterat utbudet av motorer kan alla Volvos lastbilsmodeller nu drivas med 100 procent biodiesel. Drivmedlet minskar utsläppen i kedjan med mellan 30 och 70 procent jämfört med vanlig fossil diesel.

Volvo Lastvagnar meddelar att man nu har ökat sitt modellutbud anpassat för biodiesel B100. B100 finns nu för ett brett urval av motorer för samtliga tunga modeller: FL, FE, FM, FMX, FH och FH16.

– Våra kunder efterfrågar lösningar för att minska sina koldioxidutsläpp och förnybara bränslen är ett attraktivt alternativ. Det är helt enkelt ett effektivt sätt att minska CO2 från transporter här och nu, säger Jan Hjelmgren, chef för produktledning och kvalitet på Volvo Lastvagnar.

Koldioxidreduktionen från källa till hjul (well to wheel) för biodiesel är mellan 30 och 70 procent jämfört med traditionellt dieselbränsle, beroende på vilken typ av råmaterial som används för att producera bränslet.

Volvos aktuella utbud av medeltunga och tunga lastbilar erbjuds idag med drivlinor som drivs med diesel, biodiesel, HVO, LNG (flytande naturgas), CNG (komprimerad naturgas), bio-LNG,  bio-CNG och el.


Om biodiesel
– Biodiesel är ett icke-fossilt bränsle som kommer från vegetabiliska oljor (till exempel rapsolja) och är relativt enkelt att producera.
– Biodiesel är också känt som fettsyrametylester (FAME).
– Alla Volvo Lastvagnars dieselmotorer är också certifierade för att köras på HVO100. HVO (hydrerad vegetabilisk olja) är i grunden ett biobränsle som kan tillverkas av en rad olika material som vegetabiliska oljor, men även avfallsprodukter.

Volvo FM i stadsmiljö. En av många Volvomodeller som går att köra med biodiesel.