Headerbild Aktuellt och nyheter

Aktuellt och nyheter

Håll dig uppdaterad med det senaste från åkerinäringen

Här finner du intressanta nyheter och artiklar som vi på Sveriges Åkeriföretag publicerar. Håll dig uppdaterad men dom senaste branschnyheterna genom att läsa våra senaste nyheter.

2024-05-21
Ändrade vägavgifter inom eurovinjettsamarbetet

Sedan 1 januari 1998 har Sverige varit en del av eurovinjettsamarbetet, ett gemensamt system för uttag av vägavgifter för tunga godstransporter på vissa vägar. I samarbetet omfattas Danmark, Nederländerna och Luxemburg. Riksdagen har nu godkänt regeringens förslag om att acceptera ett protokoll med ändringar i detta samarbetsavtal.

2024-05-16
SÅ Podden möter ett av våra medlemsföretag

I detta poddavsnitt har vi bjudit in Jonas Mattson som driver timmerbilsåkeriet Bröderna Mattsons Åkeri i Heby. Vi pratar bland annat om vinterväghållning, hur det är att driva ett mindre åkeri, skogslogistik, rekrytering och omställning.

2024-05-13
Kort och tänkvärt kring kör- och vilotider och trafiktillstånd

Sveriges Åkeriföretag vill vidarebefordra tips från Transportstyrelsen om tre rutiner som transportföretag kan införa för att minimera framtida överträdelser. 

2024-05-08
Träffa åkerikollegor på en medlemskväll i Luleå 23 maj

Sveriges Åkeriföretag vill bjuda in medlemmar och blivande medlemmar till en medlemskväll i Luleå den 23 maj. Ta chansen att träffa åkerikollegor under lättsammare former.

2024-05-06
Förslag på vägar för 34,5 meters fordonståg efterfrågas

Trafikverket vill senast 19 maj 2024 ha in näringslivets förslag på nya vägar för 34,5 meters fordon för att kunna öppnas 1 januari 2025.

2024-04-29
Behöver du YKB delkurs 1 eller 5? Nu finns möjlighet att gå ena kursen digitalt

Vi kommer att hålla en digital YKB delkurs 5 på måndag den 10 juni och delkurs 1 tisdag den 11 juni. Det är fortsatt bara tillåtet att gå max 12 timmar på distans inom aktuell YKB-period. Välkommen att anmäla dig men läs först våra råd här.

2024-04-29
Välkomna till Rättvik på medlemsträff den 5 juni!

Välkomna till Rättvik på medlemsträff den 5 juni. Du får en uppdatering av vad som är aktuellt inom Sveriges Åkeriföretag och därefter en ölprovning och visning av Dala Bryggeri i Rättvik. 

2024-04-25
Enkät för effektivare dispenshantering

Effektiv hantering av transportdispenser är av stor vikt för åkerinäringen och dess kunder. För att få ett större underlag om hur branschen uppfattar hanteringen av dispenser, ber vi dig som söker dispenser att fylla i vår enkät.

2024-04-25
Topp 40 under 40 synliggör åkerinäringens yngre förebilder  

Nomineringen är öppen! Åkerinäringen är en samhällsbärande framtidsbransch vars utveckling drivs av många engagerade personer med olika roller i företagen. Den brillans, professionalism, glädje, inspiration och jäklar anamma som är så viktigt för att ta branschen framåt vill vi synliggöra. Därför lanserar Sveriges Åkeriföretag - Topp 40 under 40, en lista där vi får chans att lyfta fram personer från den yngre generationen som på sitt unika sätt bidrar positivt till branschen.

2024-04-25
Omkörningsförbud på Svinesundsbron på väg att tas bort

Trafikverket tillstyrker nu upphävande av förbud mot omkörning med tung lastbil i sydlig färdriktning. Svinesundskommittén ska senast den 13 maj 2024 lämna synpunkter på Trafikverkets yttrande. Länsstyrelsen kommer därefter att fatta beslut på de handlingar som finns i ärendet och ett införande kan äntligen bli verklighet.