Om åkerinäringen

En samhällsbärande näring i förändring

Åkerinäringen är en av Sveriges mest samhällsbärande branscher. Med cirka 10 000 åkeriföretag, över 225 000 sysselsatta och en årlig omsättning på omkring 170 miljarder kronor, utgör näringen cirka 4 procent av BNP. Varje dag rullar tiotusentals lastbilar genom landet och säkerställer att samhälle, handel och industri fungerar, från livsmedel i butikerna till material på byggarbetsplatser och leveranser till vården. 

Att 80 % av allt gods i Sverige transporteras med lastbil säger något om åkerinäringens betydelse. Ändå sker 90 % av inrikestransporterna på kortare sträckor än 30 mil, vilket visar att lastbilen är oumbärlig även i det regionala och lokala flödet. Utan fungerande vägtransporter stannar Sverige. 

Nyckeln till en fungerande vardag och industriell transformation 

Åkerinäringen är inte bara avgörande för en fungerande vardag, den är också en nyckel i omställningen mot ett fossilfritt Sverige. Elektrifieringen av vägtransporterna spelar en central roll i den industriella transformationen, där klimatmål, konkurrenskraft och infrastruktur går hand i hand. 

Omställning på väg – digitalt och fossilfritt 

Näringen tar stora steg mot en mer hållbar framtid. Moderna lastbilar har blivit upp till 90 % renare de senaste 15 åren, och  är upp till 100 gånger mer bränsleeffektiva än personbilar per transporterat kolli. 

Digitaliseringen är ett annat kraftfullt verktyg för näringen.. Smarta logistiklösningar, ruttoptimering, automatiserad dataanalys och uppkopplade fordon bidrar till lägre utsläpp, högre effektivitet och bättre arbetsvillkor för chaufförerna. 

Åkeriföretagande i praktiken 

Transporter med lastbil sker antingen genom firmabilstrafik, där företag kör sina egna varor, eller genom yrkesmässig trafik, som är kärnan i åkerinäringen. Branschen är i hög grad en småföretagarbransch där många åkerier samarbetar i gemensamma logistiklösningar, exempelvis genom lastbilscentraler. 

Förutsättningarna varierar kraftigt beroende på geografisk placering och typ av transporter, från bygg- och anläggning och specialtransporter till distribution i stadsmiljö. Detta gör åkerinäringen till en mångfacetterad och innovativ sektor. 

En beredskapsresurs för hela Sverige 

I takt med att Sverige rustar sin totalförsvarsförmåga spelar åkerinäringen en allt viktigare roll även ur beredskapsperspektiv. Intresset bland svenska åkeriföretag och deras medarbetare att bidra är stort. Lastbilens flexibilitet och räckvidd gör den till en ovärderlig resurs i både kris- och krigstid, precis som den är i fredstid. 

Snabba fakta om åkerinäringen

  • Åkerinäring består av cirka 10 000 åkerier

  • Åkerinäringen omsatte 2023 cirka 170 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 4 % av BNP

  • Branschen sysselsätter drygt 225 000 personer

  • Den mest dominerande verksamheten är bygg- och anläggningstransporter

  • Av allt gods som transporteras med lastbil inrikes körs endast 10 % på avstånd över 30 mil

  • 80 % av allt gods som transporteras i Sverige fraktas med lastbil

  • Lastbilars motorer har blivit cirka 90 % renare de senaste 15 åren

  • Större lastbilar är 100 gånger effektivare än personbilar när det gäller förbrukning per lastad enhet

Vill du veta mer om åkerinäringen?

Vi kommer gärna och berättar mer om åkerinäringen. Det kan vara i form av ett föredrag, en föreläsning eller ett besök i skolklassen. Hör av dig så anpassar vi upplägget efter målgrupp och intresse!