Mobilitetspaketet

EU:s regelpaket – detta gäller för svenska åkerier

Gemensamma EU-regler för bättre villkor

Mobilitetspaketet är en uppsättning regler antagna av EU som syftar till att förbättra villkoren inom vägtransportbranschen. Paketet omfattar bestämmelser om tillstånd, godstransporter, kör- och vilotider, färdskrivare och vägarbetstid. 

Bakgrunden till mobilitetspaketet är behovet av att komma till rätta med ojämlika villkor på den europeiska transportmarknaden. Genom att införa gemensamma regler vill EU förhindra social dumpning och skapa en sund konkurrens mellan inhemska och utländska aktörer. Vissa delar av regelverket har redan trätt i kraft, medan andra implementeras stegvis fram till 2026.

Vad innehåller mobilitetspaketet? 

Här är några av de viktigaste delarna i mobilitetspaketet: 

1. Kör- och vilotider 

- Förtydligade regler för veckovila och krav på att förare regelbundet återvänder till företagets etableringsort. 

- Det är inte tillåtet att ta en veckovila på 45 timmar eller mer i fordonets hytt. Transportföretaget ansvarar för att ordna och bekosta boende utanför fordonet. 

2. Cabotageregler 

- Införande av en karensperiod på fyra dagar efter att tre cabotagetransporter har utförts i ett land. 

- För att motverka missbruk gäller nu samma regler för kombinerade transporter som för cabotagetransporter. Det innebär att alla yrkesmässiga inrikestransporter som utländska transportföretag utför i Sverige omfattas av samma begränsningar. 

- Ökade kontroller och skärpta sanktioner mot otillåtet cabotage. 

- Även lätta fordon (2,5-3,5 ton) omfattas av reglerna för cabotage. 

3. Förares utstationering 

- Förare som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land har rätt till landets minimilön och arbetsvillkor. I Sverige innebär det lön och villkor enligt gällande kollektivavtal. 

- Bilaterala transporter är undantagna från reglerna om utstationering. 

4. Tillgång till marknaden 

- Företag som har stadigvarande verksamhet i Sverige ska registrera sina fordon i Sverige. 

- Företag måste innan 31 mars varje år anmäla hur många anställda de hade per den 31 december året innan.  Det måste även anges hur många av de anställda som arbetat som förare och som normalt är stationerade i Sverige. Böter kan påföras vid uppsåt eller oaktsamhet. 

- Dokumentation för att styrka transportverksamhetens omfattning och anknytning till etableringslandet. 

5.  Färdskrivarförordningen 

- Från den 21 augusti 2023 måste alla nyregistrerade tunga fordon ha den nya smarta färdskrivaren, version 2. Den har fler funktioner än tidigare, till exempel att fordonets position sparas automatiskt när det passerar en landsgräns inom EU. Även lastning och lossning kan registreras direkt i färdskrivaren. 

- Senast den 31 december 2024 skulle tunga fordon i internationell trafik vara utrustade med smart färdskrivare version 1 eller version 2.  

Kommande ändringar: 

- Senast den 18 augusti 2025 ska alla tunga fordon i internationell trafik vara utrustade med smart färdskrivare version 2.  

- Senast den 1 juli 2026 ska även lätta fordon (2,5–3,5 ton) som används för internationella godstransporter vara utrustade med färdskrivare. 

När trädde reglerna i kraft? 

Mobilitetspaketet genomförs i flera steg mellan 2020 och 2026. Vissa regler gäller redan, medan andra fasas in successivt. 

Behöver du hjälp att tolka reglerna? 

Vi hjälper gärna till med rådgivning eller utbildning. Kontakta oss för mer information! 

Kontakta SÅ Juridik:

Det ska du som företag tänka på

  1. Planera körscheman med hänsyn till kör- och vilotidsregler. Observera att kontrollperioden för kör- och vilotider vid vägkontroll har förlängts. Från och med den 31 december 2024 ska polis eller bilinspektör kunna kontrollera upp till 56 dagar tillbaka, jämfört med tidigare 28 dagar. 

  2. Anmäla antal anställda, kontrollera att fordon är registrerade på korrekt sätt samt anmälda på tillståndet.   

  3. Vid internationella transporter måste regelverket kontrolleras i samtliga transitländer och ankomstlandet då viss lagstiftning frivilligt kan implementeras av de olika medlemsländerna samt tolkas olika.  

  4. Se över lönehantering vid utstationering. 

  5. Håll koll på regler för smart färdskrivare version 2. 

Sveriges Åkeriföretags roll i implementeringen  

Sveriges Åkeriföretag arbetar aktivt för att mobilitetspaketet ska implementeras på ett sätt som stärker den svenska åkerinäringen. Vi bevakar hur reglerna tillämpas och arbetar för att svenska företag inte missgynnas i konkurrensen med utländska transportföretag.  

Våra viktigaste insatser inkluderar:  

  • Dialog med beslutsfattare och myndigheter för att säkerställa att reglerna tolkas och tillämpas rättvist. 

  • Information och vägledning för våra medlemmar om hur de nya reglerna påverkar deras verksamhet. 

  • Samarbete med Nordic Logistics Association (NLA) för att driva på för en harmoniserad och rättvis implementering i hela Europa.  

Kontakta oss

Petra Eklund Åhlström profilbild.

Petra Eklund Åhlström

Chefsjurist

010-510 54 31 petra.eklund.ahlstrom@akeri.se
Profilbild Sandra Popovic.

Sandra Popovic

Byråchef SÅ juridik

010-510 54 33 sandra.popovic@akeri.se