Lastbilskartellen

Vad innebar lastbilskartellen – och hur påverkas du?

Under nästan två decennier deltog Europas största lastbilstillverkare i en olaglig kartellsamverkan – en kartell – som drev upp priserna på tunga lastbilar. För svenska åkeriföretag har detta inneburit att många betalat mer än nödvändigt för sina lastbilschassin. Sveriges Åkeriföretag har därför stöttat och informerat medlemmar som anslutit sig till grupptalan mot tillverkarna – i syfte att åkerierna ska kunna få kompensation för de ekonomiska förluster som kartellen orsakat.

Domstolsprocesserna är omfattande, men flera rättsliga framgångar har redan uppnåtts. Arbetet fortsätter nu med målet att ge drabbade företag ersättning.

Vad gällde kartellen?

Mellan 1997 och 2016 samarbetade i princip alla europeiska lastbilstillverkare olagligt kring prissättning och införande av ny teknik. Europeiska kommissionen har bekräftat att detta ledde till överpriser – något som nu ligger till grund för skadeståndskraven.

De tillverkare som ingick i kartellen var:

  • Daimler/Mercedes

  • MAN

  • Volvo/Renault

  • DAF

  • Iveco

  • Scania

Grupptalan omfattar inköp eller leasing av lastbilschassier med en totalvikt på minst sex ton under perioden 1997–2016.

Hur ser rättsprocessen ut?

De skadeståndskrav som drabbade företag ställt mot tillverkarna prövas i tyska domstolar. Processerna samordnas av konsortiet Financialright Claims i samarbete med den kartellspecialiserade advokatbyrån ASD. Sveriges Åkeriföretag informerar löpande sina medlemmar om utvecklingen.

Talan är kostnadsfri för de åkeriföretag som anslutit sig – endast vid framgång utgår ersättning till dem som driver processen och då i form av provision från utgående ersättningar. Om målen inte lyckas, tillkommer inga kostnader.

När kan ersättning betalas ut?

Rättsprocesserna är omfattande och inkluderar krav för hundratusentals fordon i hela Europa. Prognosen just nu pekar på att slutgiltiga domar, och därmed eventuella skadeståndsutbetalningar, kan dröja till 2029. Förutsättningarna för framgång bedöms dock som goda.

Så påverkar det dig som medlem

Många medlemmar i Sveriges Åkeriföretag har valt att delta i grupptalan för att säkerställa sin rätt till ersättning. Vi följer ärendet noggrant och återkommer med mer information när ny praxis eller rättsliga avgöranden kommer.

Viktigt att tänka på!

Rätten till skadestånd går att överlåta. Men det måste ske på rätt sätt. Sveriges Åkeriföretag har utarbetat en modell för detta som ska fungera bra:

Överlåtelse av krav.pdf

 

SÅ Juridik vill dock inte rekommendera medlemmar att acceptera de förslag från riskkapitalister och andra att sälja sina anspråk. Det förefaller i de fall vi kommit i kontakt med vara fråga om alldeles för låga ersättningar som dessa investerare erbjuder. Helt naturligt, de tar en risk och vill ha mycket bra betalat för den risken. Men var och en måste fatta sina egna affärsbeslut.

Kontakta

Vid frågor, kontakta Financialright Claims: