Transporträtt

Dina rättigheter och skyldigheter i transportuppdrag

Transporträtt handlar om det juridiska ansvar som uppstår när gods skadas, förloras eller inte levereras i tid. Det är ett område där en missbedömning kan leda till höga ersättningskrav, kundmissnöje eller försäkringsproblem.

Hos Sveriges Åkeriföretag får du juridiskt stöd från experter med djup branschkunskap. Vi hjälper dig att förstå regelverket, undvika vanliga misstag och agera korrekt när ett krav uppstår – oavsett om det gäller inrikes- eller utrikestransporter.

Vad omfattar transporträtten?

Transporträtten reglerar frågor som skadat, förlorat eller försenat gods, och hur ansvar, reklamation, försäkring och fraktsedlar ska hanteras. Det är en specialiserad del av juridiken som skiljer sig från vanlig skadeståndsrätt, med tydliga ansvarsgränser och korta preskriptionstider.

För dig som transportör handlar det om att veta när du bär ansvar, hur stort det är, och vad du måste göra för att skydda dig – både genom avtal och vid incidenter.

Vilka lagar gäller?

Vilket regelverk som gäller beror på var transporten sker. Vid inrikes transporter är det Vägtransportlagen (VTL) som gäller. För internationella transporter tillämpas istället CMR-konventionen tillsammans med den svenska lagen om internationell vägtransport.

För att lagen ska vara tillämplig krävs att transporten sker med fordon på väg, gäller gods och utförs mot betalning. Transporter som exempelvis rör brev, flytt eller begravning är undantagna.

Vad innebär ansvaret?

Som transportör är du i grunden ansvarig för att godset kommer fram i rätt skick och i rätt tid. Du ansvarar för skada, förlust eller minskning av godset under transporten, liksom för dröjsmål i leveransen.

Men ansvaret är begränsat. Du är inte skyldig att ersätta hela värdet i alla lägen – ersättningen beror bland annat på godsets vikt, vilken lag som gäller och vad som avtalats. Utan rätt kunskap kan du dock lätt riskera att bli fullt betalningsskyldig.

Vanliga misstag och risker

Många åkerier hamnar i juridiska problem på grund av:

  • De inte känner till vilka regler som gäller för ansvarsbegränsning

  • De saknar skriftlig dokumentation gällande uppdraget

  • De missar att reklamera eller bemöta ett skadeståndskrav i tid

  • De inte har reglerat villkoren i avtal eller allmänna bestämmelser

Resultatet kan bli att företaget får stå för hela godsets värde, trots att det funnits laglig grund att begränsa ansvaret.

Så hjälper vi dig

Vi erbjuder juridiskt stöd genom hela processen – från förebyggande rådgivning till hjälp i faktiska tvister. Du kan få hjälp att tolka lagstiftningen, svara på kravbrev från kunder eller försäkringsbolag, och förstå vad som gäller i just din situation.

Vi bistår också vid tolkning av fraktsedlar, reklamationer och preskriptionstider samt agerar ombud i förhandlingar eller rättsliga processer. Som medlem får du tillgång till rådgivning i enklare ärenden, och kan anlita våra jurister till förmånliga villkor för mer omfattande uppdrag.

Kontakta oss

Har du frågor om juridik, behöver rådgivning eller vill diskutera ett uppdrag? Välkommen att höra av dig till vår juridikavdelning – vi hjälper dig gärna vidare.