För att köra godstransporter med tung lastbil krävs ett giltigt yrkeskompetensbevis (YKB). YKB är en kravutbildning för alla yrkesförare. Det är viktigt att följa gällande lagkrav kring YKB. Vi erbjuder YKB-fortbildning om 35 timmar och vi guidar dig när du har frågor.
Här kan du läsa mer om:
- Vad är YKB yrkeskompetensbevis och hur fungerar det?
- Arbetsgivarens ansvar att kontrollera behörigheter
- Vad ska du som har YKB-kort tänka på?
- Tips och råd kring YKB
Vad är YKB yrkeskompetensbevis och hur fungerar det?
Förare som har ”hävdvunnen rätt” d.v.s. innehar körkort utfärdat i EES-land, som är utfärdat före 10 september 2008 för förare som utför persontransporter med buss, eller före 10 september 2009 för förare som utför godstransporter med tung lastbil, behöver gå en fortbildning om 35 timmar för att få ett yrkeskompetensbevis. Fortbildningen delas upp i delkurser som är på minst 7 timmar vardera och ska följa utbildningsplanen enligt TSFS 2020:29. Inget prov avläggs i samband med fortbildningen. Från 10 september 2016 krävs att alla förare som omfattas av krav på yrkeskompetensbevis har ett YKB-bevis och medför det under färd.
Särskild grundutbildning för YKB
Förare som tagit C-körkort efter 10 september 2009 måste genomföra en särskild grundutbildning som är olika lång beroende på förarens ålder:
- Förare som är under 21 år: 280 timmars utbildning
- Förare som är över 21 år: 140 timmars utbildning
Vi erbjuder inte grundutbildning utan hänvisar till gymnasieskolor och trafikskolor.
Arbetsgivarens ansvar att kontrollera behörigheter
Du som tillståndshavare inom yrkestrafiksektorn har en lagstadgad och straffsanktionerad skyldighet att säkerställa att de förare som anlitas i verksamheten har giltig behörighet att framföra fordonet d.v.s. innehar körkort, giltigt YKB och ADR-intyg om detta behövs. Annars kan man dömas till böter men numera är det vanligare att påföljden i stället blir företagsbot för åkeriet.
Kontrollera behörigheter med BKY, Behörighetskontroll Yrkestrafik
Sveriges Åkeriföretag har tillsammans med Svenska Taxiförbundet och Sveriges Bussföretag tagit fram en tjänst som heter Behörighetskontroll Yrkestrafik, BKY. BKY-tjänsten underlättar kontrollarbetet och till ett förmånligt pris för medlemmar.
För de företag som använder tjänsten kontrolleras alla anställdas behörigheter varje dag, året runt. Du får svar på om någon anställd har blivit av med någon körkortsbehörighet, om hen har ett giltigt Yrkeskompetensbevis (YKB) eller ett giltigt ADR-intyg. Eventuella taxiförarlegitimationer kontrolleras också.
BKY är en tjänst som underlättar för dig i just detta arbete och tillhandahålls av Sveriges Åkeriföretag.
Läs om behörighetskontroll yrkestrafik (BKY)Vad ska du som har YKB-kort tänka på?
Några saker att tänka på när du ska förnya ditt YKB-kort
-
Transportstyrelsen tar ut en kostnad på 275 kronor för att utfärda yrkeskompetensbevis.
-
Yrkeskompetensbeviset utfärdas först när avgiften har betalats och cirka två veckor innan det nuvarande kortet går ut.
-
Inbetalningsavin skickas brevledes till chaufförens folkbokföringsadress.
-
Ingen betalningspåminnelse skickas ut.
-
Du kan hitta dina betalningsuppgifter för korttillverkningsavgiften när du loggar in på Transportstyrelsens e-tjänst Mina Yrkestrafikuppgifter.
-
Betala kortet i tid!
-
Fortbildningen blir ogiltig om betalning registreras hos Transportstyrelsen mer än 364 dagar efter att man genomförde sin sista delkurs så betala kortet i tid.
-
Avgiften på 275 kronor gäller vid utfärdande av nytt kort, ersättning av ett förlorat kort och vid namnbyte eller personnummerändring.
Kortets giltighetstid – du tappar inte i giltighetstid
Om du har slutfört din YKB-fortbildning och har ett giltigt YKB-kort idag får du ditt nya kort utfärdat cirka två veckor innan giltighetstiden löper ut på det gamla. Det nya kortet får då ett nytt utfärdandedatum. Detta innebär att du kan gå sista delkursen i god tid innan intyget går ut utan att tappa i tid. Viktigt är däremot att det är först när det nya kortet har blivit utfärdat som man påbörjar sin nya fortbildningsperiod och kan börja att tillgodoräkna sig delkurser i den nya perioden.
Varje delkurs rapporteras
Från 1 juni 2023 rapporteras varje genomförd YKB-delkurs till Transportstyrelsen. På sikt hjälper det alla yrkeschaufförer att kunna hålla koll på vilka kurser man har gått. Även om kurserna finns registrerade på Transportstyrelsen så kan vi inte se dem så för att kunna slutrapportera dig när du gått klart hela din YKB-fortbildning behöver du skicka in externa intyg till oss på intyg@akeri.se.
Ett kursintyg som är nyare än utfärdandedatum på befintligt YKB-kort är alltid giltigt oaktat om det är 1 eller 10 år gammalt.
Om du har gått YKB-kurser hos flera olika utbildare
Intyg från annan utbildare än Sveriges Åkeriföretag måste inkomma till oss före kursstart då sent inkomna intyg kan göra att du inte blir godkänd och måste göra om en av tidigare kurser då vi omgående måste rapportera in komplett fortbildning till Transportstyrelsen efter att sista delkursen är genomförd.
Mina sidor hos Transportstyrelsen
Alla YKB-kurser som du har gått från 1 juni 2023 kan du se när du loggar in på Mina sidor på Transportstyrelsens hemsida. Kurser som du har gått innan 1 juni 2023 finns fortfarande bara hos den som anordnade utbildningen. När du har gått alla fem delkurser och blivit slutrapporterad syns inte delkurserna längre på Mina sidor eftersom de är förbrukade. Uppdaterad information visas på Mina sidor först när ditt nya YKB-kort har utfärdats och skickats till dig, vilket är ca 10 dagar innan ditt nuvarande kort går ut. Kontakta Transportstyrelsen vid frågor.
Har du behörigheter för både gods och buss?
Den YKB-fortbildning som vi erbjuder är för godstransporter. Om du har ett giltigt YKB-bevis för både buss och gods kan du välja att gå YKB för endast gods och du får då båda behörigheterna förnyade samtidigt. Om du har dubbla behörigheter och ditt YKB-kort hinner gå ut måste du dock genomföra fortbildning både för godstrafik á 35 timmar och persontransport á 35 timmar.
Slutrapportering till Transportstyrelsen
När du har gått hela din YKB-fortbildning hos Sveriges Åkeriföretag slutrapporterar vi dig automatiskt till Transportstyrelsen när du är klar med alla fem delkurser. Detta förutsätter att du gått alla dina delkurser hos oss eller följer instruktionerna ovan om du gått YKB-kurser hos flera olika utbildare.
Det är den utbildningsanordnare där du går din sista delkurs som ansvarar för att slutrapportera till Transportstyrelsen.
Tips och råd kring YKB
-
Planera för YKB-kurser i god tid.
-
Du kanske behöver resa en bit om du behöver en viss delkurs innan ett särskilt datum eller vänta tills den saknade delkursen erbjuds på din ort.
-
Tänk på att kursutbuden är koncentrerade till januari-juni samt september-december. Platserna kan också ta slut.
-
Följ vårt råd: vänta inte för länge med dina YKB-delkurser!
Kontakta oss
Har du frågor om YKB? På SÅ Utbildning hjälper vi dig med frågor som kursplanering, rapportering till Transportstyrelsen och andra YKB-relaterade frågor.
Läs om våra utbildningar inom YKB


