En vecka utan lastbil

En studie för att visa effekterna av samhällets transportkänslighet

Hur länge skulle samhället fungera – utan en enda lastbil

Föreställ dig att alla tunga lastbilar i Sverige stannar. Inga leveranser, inga transporter, helt utan förvarning. Inom några timmar börjar konsekvenserna märkas. Inom några dagar är samhället i kris. 

Detta är utgångspunkten för studien En vecka utan lastbil – ett fiktivt scenario som visar hur beroende vårt samhälle är av lastbilstransporter. 

Varför är detta viktigt?

  • Studien visar att det inte behövs en naturkatastrof eller ett angrepp för att skapa en samhällskris. Det räcker med att lastbilarna stannar.

  • Försörjningskedjorna i Sverige är optimerade för effektivitet, inte för beredskap. Lager hålls små, transporter sker just-in-time och alternativen till tunga vägtransporter är få.

  • Samhällets förmåga att klara störningar är direkt kopplad till lastbilens möjligheter att köra.


Det här händer dag för dag

Dag 1 – En vardag i gungning
Redan första dagen märks konsekvenserna. Mjölk och bröd försvinner snabbt från butikshyllorna. Soporna hämtas inte längre, och post, paket och leveranser uteblir. På sjukhusen börjar lagren av mat och textilier sina – det som brukar fungera utan att vi tänker på det rubbas.

Dag 2 – Vardagslivets gränser
Nu är det inte längre möjligt att bedriva normal vård då sjukhusen klarar bara akuta fall. Äldreboenden saknar matleveranser och kan inte laga måltider som vanligt. Apotekens hyllor börjar gapa tomma. Samtidigt breder soporna ut sig på gatorna när hushåll och restauranger inte längre blir av med sina avfall.

Dag 3 – Tystare städer, tommare hyllor
Snön ligger kvar då snöröjningen har upphört. De flesta restauranger tvingas stänga, och bensinstationerna får slut på bränsle. På hotellen tar både mat och textilier slut, och även Systembolagets lager sinar.

Dag 4 – Ett samhälle under press
Matbristen blir nu akut, särskilt på sjukhus och äldreboenden. Restauranger erbjuder bara enklare rätter, om de ens har öppet. Fjärrvärmen stannar i delar av landet. De växande sopbergen blir en sanitär risk som hotar folkhälsan.

Dag 5 – Gränsen är nådd
Utan leveranser av kemikalier blir dricksvattnet otjänligt. Apoteken har inte längre livsviktig medicin i lager. Butikernas hyllor står i stort sett tomma. Som en sista konsekvens tvingas man släppa ut orenat rötslam i vattendrag – för att det inte finns något annat alternativ.


Varför påvisar vi detta?

Studien En vecka utan lastbil har tagits fram av Sveriges Åkeriföretag för att visa på samhällets transportkänslighet, alltså hur snabbt och omfattande verksamheter påverkas när vägtransporter uteblir. 

Bakgrunden är att lastbilen är helt avgörande för svensk varuförsörjning. Utan fungerande lastbilstransporter stannar samhället. Bokstavligen!

Så kan ni använda kampanjen 

  • Skapa diskussion och reflektion
    Använd kampanjen som en övning i krismedvetenhet. Vad händer om lastbilarna stannar? Låt frågorna bli ett underlag för samtal om samhällsberedskap och transporternas roll i vår vardag.

  • Lyft frågan i möten och utbildningar
    Kampanjen ger en möjlighet att väcka engagemang internt. Hur säkrar vi att varor kommer fram även i kris? Hur bidrar vi till en robustare infrastruktur? Låt medarbetare vara med i samtalet.

  • Visa ert engagemang externt
    Dela kampanjen i era kanaler; på webben, sociala medier eller i kunddialoger. Visa att ni tar ansvar för samhällsberedskapen och förstår lastbilens avgörande betydelse.

  • Stärk ert varumärke och ansvarstagande
    Ert deltagande signalerar att ni ser helheten. Det handlar inte bara om transporter, utan om att bygga ett motståndskraftigt samhälle där lastbilen kan fortsätta rulla även i kris.

Lyft frågan - gör skillnad

En vecka utan lastbil handlar inte om att måla upp skräckscenarier, utan om att väcka insikt. Genom att prata om vårt samhälles beroende av lastbilstransporter kan vi stärka beredskapen tillsammans.

När vi lyfter frågan internt och externt visar vi att åkerinäringen inte bara levererar utan också tar ansvar för att Sverige ska fungera, även i kris.

Så gick studien till

Metoden utvecklades tillsammans med Myndigheten för Krisberedskap, som numera är en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Studien bygger på intervjuer med företag, myndigheter och organisationer i olika delar av samhället. 

Deltagarna fick ett scenario presenterat för sig: 

Natten mellan söndag och måndag slutar alla tunga lastbilar att rulla. Ni har inte fått någon förvarning och har inte kunnat förbereda er. Hur påverkar detta er verksamhet dag för dag? 

Genom att följa svaren dag för dag kan vi se hur snabbt olika funktioner slutar fungera, hur lagren sinar och hur beroendet av transporter är inbyggt i varje del av vårt samhälle. 

Intervjuobjekten var anonyma om de önskade det och informerades om att det rörde sig om ett hypotetiskt scenario. 

Kontakta oss

Charlotta Sved profilbild.

Charlotta Sved

Kommunikationschef

010-510 54 16 charlotta.sved@akeri.se
Ulric Långberg profilbild.

Ulric Långberg

Samhällspolitisk Chef

010-510 54 61 ulric.langberg@akeri.se