AI på åkerierna - problem eller gyllene möjlighet?

2025-02-15

DEBATTARTIKLAR

Åkerinäringen står inför ett avgörande skifte där digitalisering och AI inte längre är framtidsvisioner utan blir nödvändigheter. I takt med att kunder och myndigheter ställer högre krav på hållbarhet, effektivitet och spårbarhet, behöver vi omfamna teknologins möjligheter. Frågan är: Är vi redo att möta utmaningen - och göra den till en styrka för näringen?

AI och digitalisering: Nyckeln till framtidens åkerinäring

Framväxten av AI har potential att ge stora nyttor för åkerinäringen. Med avancerade algoritmer kommer transportverksamheter kunna optimera sina transporter, minska bränsleförbrukningen och förbättra såväl ruttplanering som operationell effektivitet.

Samtidigt ökar efterfrågan på data och på vår närings förmåga att producera och förmedla relevanta data dramatiskt. Kunder vill veta hur effektiva och hållbara deras leveranskedjor är och myndigheter kräver tydliga bevis på framsteg i klimatmålen.

Ett tydligt exempel på nya krav på data är de nya EU-reglerna för ESG-rapportering, som sedan 2024 kräver omfattande hållbarhetsdata från stora bolag. Från 2025 gäller detta även företag med fler än 250 anställda. För åkerinäringen innebär detta att varje ton och varje kilometer måste spåras och redovisas. En komplex administrativ och systemmässig utmaning, särskilt för små aktörer.

Småföretagens tuffa verklighet

För mindre åkeriföretag är denna transformation särskilt utmanande. Många saknar resurser för att investera i avancerade system och specialiserad personal. Men även de minsta företagen måste följa med i utvecklingen, eftersom deras större kunder är beroende av detaljerad data för att kunna uppfylla sina egna krav.

Men detta är inte längre bara en fråga om kundservice – det handlar om överlevnad och konkurrenskraft i en alltmer konkurrensutsatt marknad. Förmågan att möta kraven på både hållbarhet och effektivitet blir avgörande för att kunna göra affärer i framtiden.

Från utmaning till möjlighet

Många åkerier upplever den digitala utvecklingen som en svindlande utmaning. Men potentialen för affärerna är alltför intressant och relevant för att negligera.

Varje körd kilometer genererar värdefull data. Denna data är inte bara nyckeln till att uppfylla växande krav. Den är också ett kraftfullt verktyg för att kunna fatta bättre beslut.

Genom att exempelvis automatisera integration av fordonsdata i affärssystem, och använda AI för att optimera transportuppläggen, kan vi inte bara möta regelverkskrav utan också hitta vägar att tjäna mer pengar, sänka kostnader och höja kvaliteten mot kund.

Från bränsleoptimering till effektivisering av fordonsflottan, rätt använd data leder till uppenbara konkurrensfördelar. Data kan på många sätt sägas vara vår närings nya bränsle.

Samverkan och stöd

Sveriges Åkeriföretag arbetar därför aktivt för att koppla samman tech- och transportföretag. Genom samverkan kan vi skapa innovativa lösningar som stärker branschen och öppnar nya affärsmöjligheter för alla parter.

Men våra branschföretag är inte de enda som behöver tänka framåt. Vi behöver också stöd för att klara denna transformation. Reglerare och beslutsfattare i det offentliga, bland varuägare och finansiella institut, måste säkerställa att utbildningar, regelverk och finansieringsmöjligheter är anpassade för att små och medelstora företag ska kunna dra nytta av den tekniska utvecklingen, utan att halka efter.

Det är också viktigt att lagstiftare skyddar små företags rättigheter till den data de själva producerar. Så att denna värdefulla resurs kan nyttiggöras.

Vägen till ökad konkurrenskraft

Åkerinäringen står vid ett avgörande vägskäl. AI, digitalisering och hållbarhet är inte längre framtidsvisioner – de är krav i nuet. Men med rätt verktyg och stöd kan vi inte bara möta dessa krav utan också skapa en effektivare, mer konkurrenskraftig och också mer hållbar framtid för vår bransch.

Genom att finna nya vägar till att utnyttja potentialen i AI och dataflöden kan vi stärka vägtransportsektorns värdeskapande och samtidigt bidra till en grönare framtid. Låt oss ta denna möjlighet till tillväxt och utveckling.

Oscar Hyléen
VD, Sveriges Åkeriföretag

Aktuella nyheter

Roberto_Oscar_Almedalen.png.

VÄGUNDERHÅLL 2025-06-24

Se vårt panelsamtal från Almedalen med Trafikverket

Infrastruktur, vinterväghållning och trafiksäkerhet är frågor som diskuterades i dagens panelsamtal med Trafikverket i Almedalen. En god framkomlighet på våra vägar är inte bara en fråga för transportsektorn - det är en samhällsbärande funktion. Men hur säkrar vi vägnätets tillgänglighet när kraven ökar, klimatet förändras och resurserna ska räcka längre? Idag bjöd Trafikverket och Sveriges Åkeriföretag in till ett engagerande panelsamtal i Almedalen. Vi möttes för att diskutera framtidens vägtransporter samt samhällets beroende av fungerande infrastruktur och en effektiv vinterväghållning. Samtalet sändes live och du kan nu lyssna på panelsamtalet i efterhand. I panelen deltog: Roberto Maiorana, Generaldirektör, Trafikverket Oscar Hyléen, vd, Sveriges Åkeriföretag Samtalet kretsar kring: Kommande infrastruktursatsningar Effektiv vinterväghållning Arbete för ökad trafiksäkerhet   Se panelsamtalet Ta del av panelsamtalet i efterhand. Spela fram 5 minuter så börjar sändningen. Se panelsamtalet här  

Läs mer
Solnedgång_frederik-merten-unsplash.jpg.

INFRASTRUKTUR 2025-07-01

Sveriges Åkeriföretag välkomnar regeringsbesked om Öresundsregionen

Sveriges Åkeriföretag ser positivt på regeringens beslut att ge Trafikverket i uppdrag att vidareutveckla trafikledning och infrastruktur i Öresundsregionen. Beskedet ses som ett viktigt steg för att stärka svensk konkurrenskraft och möta framtidens godstransporter, särskilt inför den kommande öppningen av Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland efter 2029. För åkerinäringen är frågan central. Effektiva gränsflöden, samordnad trafikledning och en robust infrastruktur är helt avgörande för att säkra tillväxt, hållbarhet och konkurrenskraft. Läs vårt pressmeddelande.  Till regeringsuppdraget.

Läs mer
vag-skog.jpg.

DRIVMEDEL 2025-05-12

Stödet för lätta ellastbilar förlängs

Regeringen har idag meddelat att det statliga stödet för inköp eller leasing av lätta ellastbilar på upp till 40 000 kronor per fordon förlängs. Den tidigare aviserade sänkningen av stödnivån till 30 000 kronor från den 1 juli 2025 slopas. Istället behålls det högre stödbeloppet fram till att stödet upphör helt den 1 oktober 2025. Syftet med stödet är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och bidra till Sveriges mål om nettonollutsläpp till år 2045. För åkerier som planerar att ställa om delar av sin fordonsflotta till eldrift kan beskedet innebära förbättrade investeringsförutsättningar och en ökad trygghet i budgeteringen. Lätta ellastbilar spelar en central roll i stadsnära transporter och distributionsflöden där kraven på tysta, utsläppsfria fordon ökar. Genom att behålla den högre stödnivån under ytterligare ett år skapas incitament för fler företag att ta steget och bidra till en hållbar transportkedja. Det ger också branschen en tydligare tidsram att förhålla sig till i sin omställningsplanering. Stödet ges inom ramen för klimatpremien och är en del i regeringens övergripande arbete för att minska utsläpp och främja introduktionen av utsläppsfria fordon i vägtrafiken.  

Läs mer