Att tänka på vid transporter till Norge

2025-06-13

LAGAR & REGLER

Kör ni som svenskt åkeriföretag till och i Norge och det rör sig om en cabotagetransport måste ni anmäla in era chaufförer i ”RUT- Register for utstatsjonering”.

Checklista för transport i Norge

1.    Bevis på den internationella transporten (fraktsedel, CMR)
2.    Giltigt gemenskapstillstånd, det blåa tillståndet (Community Licence)
3.    Dokumentation för varje cabotagetransport inom Norge (t.ex. fraktsedlar)
4.    Max tre cabotagetransporter inom sju dagar efter avslutad internationell transport
5.    Alla transporter måste ske med samma fordon som användes för den internationella transporten
6.    Norska myndigheter har rätt att kontrollera dokumentation på plats
7.    Anmälan av chaufförerna som utför cabotage i ”RUT- Register for utstatsjonering
8.    Glöm inte Bombrickan som måste vara knuten till bilens regnummer. 

Anmälan om utstationering

Mer information hittar ni hos Statens Vegvesen. 

Aktuella nyheter

Solnedgång_frederik-merten-unsplash.jpg.

INFRASTRUKTUR 2025-07-01

Sveriges Åkeriföretag välkomnar regeringsbesked om Öresundsregionen

Sveriges Åkeriföretag ser positivt på regeringens beslut att ge Trafikverket i uppdrag att vidareutveckla trafikledning och infrastruktur i Öresundsregionen. Beskedet ses som ett viktigt steg för att stärka svensk konkurrenskraft och möta framtidens godstransporter, särskilt inför den kommande öppningen av Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland efter 2029. För åkerinäringen är frågan central. Effektiva gränsflöden, samordnad trafikledning och en robust infrastruktur är helt avgörande för att säkra tillväxt, hållbarhet och konkurrenskraft. Läs vårt pressmeddelande.  Till regeringsuppdraget.

Läs mer
färdskrivare.png.

LAGAR & REGLER 2025-07-07

Undantaget från sanktioner för smart färdskrivare version 2 upphör den 18 augusti 2025

Den 18 augusti 2025 upphör det svenska undantaget från sanktioner för fordon som är registrerade senast 31 december 2023 och som inte är utrustade med smart färdskrivare version 2. Det innebär att från 18 augusti 2025 måste: alla fordon registrerade från och med den 21 augusti 2023 och som används både i nationell och i internationell trafik ha en smart färdskrivare version 2 installerad. fordon som är registrerade före den 21 augusti 2023 och kör internationellt måste senast den 18 augusti 2025 ha fått en eftermonterad smart färdskrivare version 2. Om dessa fordon endast kör nationellt finns inga krav på att byta. Sverige har haft ett tillfälligt undantag från sanktionsavgifter eller böter för fordon som är registrerade senast 31 december 2023 men efter den 18 augusti 2025 upphör undantaget. I övriga Norden och EU kan regelverket om eventuella undantag från sanktioner se annorlunda ut. Kontrollera alltid vilka regler som gäller i respektive land innan en internationell transport genomförs. Åtgärda i tid – kontakta din verkstad Vi uppmanar alla medlemsföretag att kontakta er verkstad så snart som möjligt för att boka tid för installation eller byte av färdskrivare. Efterfrågan väntas öka ju närmare datumet vi kommer, vilket kan medföra långa väntetider.

Läs mer
vag-skog.jpg.

DRIVMEDEL 2025-05-12

Stödet för lätta ellastbilar förlängs

Regeringen har idag meddelat att det statliga stödet för inköp eller leasing av lätta ellastbilar på upp till 40 000 kronor per fordon förlängs. Den tidigare aviserade sänkningen av stödnivån till 30 000 kronor från den 1 juli 2025 slopas. Istället behålls det högre stödbeloppet fram till att stödet upphör helt den 1 oktober 2025. Syftet med stödet är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och bidra till Sveriges mål om nettonollutsläpp till år 2045. För åkerier som planerar att ställa om delar av sin fordonsflotta till eldrift kan beskedet innebära förbättrade investeringsförutsättningar och en ökad trygghet i budgeteringen. Lätta ellastbilar spelar en central roll i stadsnära transporter och distributionsflöden där kraven på tysta, utsläppsfria fordon ökar. Genom att behålla den högre stödnivån under ytterligare ett år skapas incitament för fler företag att ta steget och bidra till en hållbar transportkedja. Det ger också branschen en tydligare tidsram att förhålla sig till i sin omställningsplanering. Stödet ges inom ramen för klimatpremien och är en del i regeringens övergripande arbete för att minska utsläpp och främja introduktionen av utsläppsfria fordon i vägtrafiken.  

Läs mer