Öresundsregionens transporter behöver en översyn

2025-06-03

PRESSMEDDELANDEN

Sveriges Åkeriföretag och DTL: Öresundsregionens transporter behöver en översyn

Den svenska regeringen har nu utsett en särskild utredare som ska ta fram ett förslag till underlag för en strategisk svensk-dansk undersökning av transporterna över Öresund. Sveriges Åkeriföretag och DTL – Danske Vognmænd och är mycket positiva till ett utökat samarbete inom transportområdet mellan länderna.

Ambitionen är att nå samsyn om behovet av kapacitet och beredskap för transporter över Öresund från 2050, samt en gemensam inriktning för hur transportsystemet i Öresundsregionen ska fungera.

VD för Sveriges Åkeriföretag Oscar Hyléen och VD för DTL – Danske Vognmænd Erik Østergaard välkomnar det svenska initiativet:

– Vi är väl medvetna om att det främsta skälet till utredningen är beredskaps- och säkerhetspolitiska hänsyn, men det är samtidigt klokt att också se över hur transportflödena över den viktigaste landgränsen mellan våra länder kan förbättras. Det behövs en översyn, säger direktörerna.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson har i samband med initiativet uttalat att ett utvecklat samarbete mellan Sverige och Danmark på transportområdet som stärker konkurrenskraft och redundans. En bred enighet mellan Sverige och  Danmark är därför avgörande för den fortsatta planeringen av transportinfrastrukturen i Öresundsregionen, enligt ministern.

De två branschföreträdarna lyfter samtidigt en annan viktig fråga kring transporter över gränserna, såväl i freds- som krissituationer:

– Inom ramen för vårt gemensamma nordiska samarbete i Nordic Logistics Association har vi arbetat intensivt för att bevara möjligheten att köra med högre vikt och större dimensioner över nationsgränserna i Norden. Men när det gäller långa lastbilskombinationer och specialtransporter har vi ännu inte nått hela vägen när det gäller samordningen mellan Sverige och Danmark. Vi vill därför gemensamt bidra till att dessa frågor inkluderas i de kommande utredningarna, säger representanterna för NLA.

De tillägger också vikten av att även utvärdera behovet av en möjlig fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör (HH-förbindelsen) i norra Öresundsregionen – bland annat för att avlasta trafiken mellan Helsingborg och Malmö.

Den svenska utredaren ska även lägga fram eventuella förslag till förberedande åtgärder inför den strategiska analysen. Uppdraget kommer att genomföras i dialog med berörda statliga myndigheter, regioner och kommuner i både Sverige och Danmark.

Utredarens förslag ska ge både den svenska och danska regeringen ett gemensamt underlag för beslut om ett fortsatt samarbete kring kapaciteten för transporter över Öresund.

Slutrapport ska lämnas senast den 28 november 2025. 

Kontakt vid pressfrågor

Charlotta Sved profilbild.

Charlotta Sved

Kommunikationschef

010-510 54 16 charlotta.sved@akeri.se

Aktuella nyheter

vag-skog.jpg.

DIGITALISERING & IT 2025-07-10

VIOL3 ersätter VIOL2 – detta behöver du som åkeriföretag veta

Den andra maj gick nya VIOL3 igång som ersätter gamla VIOL2 som kommer fasas ut. VIOL3 är ett helt nytt affärssystem och det nya sättet innebär stora förändringar för hela skogsbranschen, inkluderat transporterna. VIOL3 berör merparten som transporterar rundvirke, flis, brännved och biobränslen. Förändringen är tvingande och det är helt avgörande att samtliga aktörer i affärskedjan gemensamt planerar för hur övergången till VIOL3 ska se ut. Omläggningsperioden är den period då förflyttningen från VIOL2 till VIOL3 kommer ske, båda systemen kommer att vara öppen parallellt under en övergångsperiod. Dock kommer det inte vara möjligt att samtransportera VIOL2-råvara och VIOL3-råvare, enligt beslut från styrgruppen på Biometria. VIOL2 stänger 17 oktober för inkörning/ankomstregistrering där Biometria är mätande företag och stänger för alla system 31 oktober för inmätning som Biomteria tillhandahåller för inmätning. Viktiga förändringar för Transportföretag Nyhet: Chaufförsklienten -ett helt nytt sätt för chaufförerna att jobba. Transportörsnummer försvinner och ersätts av huvudkod och ekipage. Vågkort tas bort och ersätts av Chaufförsklienten. Oändligt antal led i transportaffären. Det måste finnas transportkontrakt mellan aktörer i respektive affärsled om affären ska prisberäknas. Surplatta/laptop med internetuppkoppling behövs i bilarna. Inloggning till chaufförsklienten är personlig för chaufförer, personlig e-postadress krävs. Beställs av behörighetsansvarig på respektive åkeri.     Beställning av data till VIOL3 Samtliga aktörer behöver beställa en huvudkod för att kunna göra affärer i VIOL3. För att chaufförerna ska kunna använda Chaufförsklienten behöver behörighetsansvarig på åkeriet beställa en användare. Samtliga ekipage behöver finnas upplagda i VIOL3, åkerierna behöver komma överens med befraktare eller förmedlande transportföretag om vem som ska ansvara för uppläggningen av respektive ekipage.  Mer information hittar ni på: https://www.biometria.se/viol-3/din-resa-mot-viol-3/foer-dig-som-transportfoeretag/https://www.biometria.se/viol-3/din-resa-mot-viol-3/foer-dig-som-chauffoer/

Läs mer
vag-skog.jpg.

DRIVMEDEL 2025-05-12

Stödet för lätta ellastbilar förlängs

Regeringen har idag meddelat att det statliga stödet för inköp eller leasing av lätta ellastbilar på upp till 40 000 kronor per fordon förlängs. Den tidigare aviserade sänkningen av stödnivån till 30 000 kronor från den 1 juli 2025 slopas. Istället behålls det högre stödbeloppet fram till att stödet upphör helt den 1 oktober 2025. Syftet med stödet är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och bidra till Sveriges mål om nettonollutsläpp till år 2045. För åkerier som planerar att ställa om delar av sin fordonsflotta till eldrift kan beskedet innebära förbättrade investeringsförutsättningar och en ökad trygghet i budgeteringen. Lätta ellastbilar spelar en central roll i stadsnära transporter och distributionsflöden där kraven på tysta, utsläppsfria fordon ökar. Genom att behålla den högre stödnivån under ytterligare ett år skapas incitament för fler företag att ta steget och bidra till en hållbar transportkedja. Det ger också branschen en tydligare tidsram att förhålla sig till i sin omställningsplanering. Stödet ges inom ramen för klimatpremien och är en del i regeringens övergripande arbete för att minska utsläpp och främja introduktionen av utsläppsfria fordon i vägtrafiken.  

Läs mer
sverigesakeriforetag-flaggor.jpg.

POLITIK 2025-07-10

Sveriges Åkeriföretag deltar när EU:s transportattachéer besöker Danmark

Den 24 juli deltar Sveriges Åkeriföretag i ett viktigt EU-evenemang när hela 63 transportattachéer från EU-ländernas ambassader i Bryssel besöker Danske Fragtmænd i Høje-Taastrup, Danmark. Besöket anordnas av Nordic Logistics Association (NLA) som en del av aktiviteterna kring det danska EU-ordförandeskapet. Attachéerna är högt uppsatta tjänstepersoner som representerar sina länder i förhandlingar om EU:s transportpolitik. Deras rundresa i Danmark syftar till att ge inblick i hur transportsektorn i Norden arbetar med frågor som elektrifiering, effektivisering och hållbar omställning. Under besöket ligger fokus på hur Danske Fragtmænd arbetar med omställningen till eldrift och användningen av modulfordon i sina terminaltransporter. Delegationen får även en inblick i det nordiska påverkansarbetet inom EU, med särskild tonvikt på den gröna omställningen samt regelverk kring vikt och dimensioner. Sveriges Åkeriföretag representeras av vd Oscar Hyléen, som tillsammans med representanter från bland annat NLA, DTL och andra europeiska åkeriorganisationer kommer att bidra till dialogen om transportsektorns framtid i Europa.

Läs mer