Svensk Åkeritidnings Nyhetsarkiv

Har du haft fullt upp på jobbet i veckan? Varit på tjänsteresa? Stressad över att inte ha hunnit med nyhetsflödet på Svensk Åkeritidning? Lugn - här i nyhetsarkivet får du som läsare en god överblick över de nyheter som har publicerats på sajten.

2024-05-17
Iveco firar 25 år i Göteborg

I år fyller Iveco Göteborg 25 år. För att fira detta bjuder anläggningen nu in till öppet i slutet av maj.

2024-05-17
Einride i stort elektrifieringsprojekt i Dubai

Det svenska fraktteknikbolaget Einride har ingått partnerskap med DP World, en stor logistikaktör med huvudkontor i Dubai. Samarbetet går ut på att Einride ska hjälpa DP World att elektrifiera sina containerflöden dygnet runt på terminalen vid Jebel Ali i Dubai, en av världens största hamnar.

2024-05-17
Elektrisk Canter i ny version

Fuso Canter från Daimler Trucks är en av världens mest sålda lastbilar i sin klass. Sedan förra året säljs den i Sverige med fokus på de eldrivna versionerna och nu presenteras en rejält omarbetat version.

2024-05-17
Volvo och Daimler startar gemensamt bolag för mjukvaruutveckling

Precis som på personbilssidan får mjukvaran i nya tunga kommersiella fordon en allt större roll. Med målet att ta fram en ledande mjukvarudefinierad plattform för tunga fordon, där både mjukvara och hårdvara ingår, ska Volvokoncernen och Daimler Truck nu gå samman för att bilda ett gemensamt bolag.

2024-05-16
Schenker testar eldriven fjärrtransport

Efter tre år av förberedelser och forskning inom projektet E-Charge är DB Schenker nu redo att med börja köra helelektriskt i ordinarie linjetrafik mellan Jönköping och Södertälje.

2024-05-16
Biodiesel till alla Volvomodeller

Efter att ha kompletterat utbudet av motorer kan alla Volvos lastbilsmodeller nu drivas med 100 procent biodiesel. Drivmedlet minskar utsläppen i kedjan med mellan 30 och 70 procent jämfört med vanlig fossil diesel.

2024-05-16
Eldrivna lastbilar ökar snabbt i treårsprognos

Antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024. Under 2025–2027 förväntas nyregistreringarna öka igen. Av de tunga lastbilar som nyregistreras 2027 kommer omkring 15 procent att vara eldrivna. För lätta lastbilar handlar det om 37 procent. Det spår Trafikanalys i sina fordonsprognoser för de kommande åren.

2024-05-15
Rekord för svensk produktion av biodrivmedel

Sänkningen av reduktionsplikten som infördes den 1 januari 2024 beräknas minska efterfrågan av biodrivmedel för vägtransporter i Sverige med cirka 1,6 miljoner kubikmeter under 2024. Samtidigt fördubblas kapaciteten att producera biodrivmedel nu när två nya stora anläggningar tas i drift.

2024-05-10
Premiär för nytt stöd till laddning

Nu i veckan öppnade ansökningstiden för Energimyndighetens nya investeringsstöd till laddstationer. Stödet är inriktat mot laddinfrastruktur som installeras vid platser för lastning och lossning och kan sökas av olika typer av logistikaktörer.

2024-05-10
Var vill du kunna köra 34,5 meter?

Trafikverket ska öppna fler vägsträckor för fordonskombinationer på upp till 34,5 meter. Nu har man skapat en e-tjänst där åkerier, transportköpare och andra intressenter kan lämna förslag på vilka anslutningsvägar som bör prioriteras.