GDL omorganiserar – Anders Wendelius är ny vd

Publicerad sön, 08/09/2020 - 16:06

Styrelsen i GDL har utsett Anders Wendelius till ny vd för GDL AB som är ett av Sveriges största och äldsta bolag inom transport, maskin och logistiktjänster.
 

Anders Wendelius

Det framgår av information från GDL.

GDL-koncernen bedriver i dag verksamhet. inom tre affärsområden - Transport och Logistik, Bygg, Anläggning och Miljö samt Sjöcontainer. Tillsammans omsätter denna verksamhet cirka 3,4 miljarder kronor och bedriver verksamhet på mer än 20 orter i landet.

 

I samband med organisationsförändringen tar nu GDL flera betydande steg för att öka fokus på kärnverksamheten inom respektive affärsområde och skapa bästa möjliga förutsättningar för dessa verksamheter.

Transport och Logistik samt Bygg, Anläggning och Miljö kommer att ingå i samma legala enhet, men ha decentraliserade organisationer och begränsade beröringspunkter. Detta bolag kommer att få en omsättning på cirka 2,9 miljarder kronor och Anders Wendelius kommer att vara vd för detta bolag framöver.

Anders Wendelius är sedan slutet av september 2019 affärsområdeschef för Transport & Logistik inom GDL.

GDL:s verksamhet när det gäller transporter och logisttiktjänster inom sjöcontainrar kommer under hösten att separeras från GDL och på sikt utgöra en egen legal enhet. Omsättningen i denna verksamhet uppgår till cirka 500 miljoner kronor per år och vd blir Mikael Andersson, idag affärsområdeschef inom Sjöcontainer

Syftet med den nya strukturen är att uppnå flera positiva effekter. GDL kommer att kunna anpassa IT, arbetssätt och processer mer specifikt utefter respektive verksamhets unika behov. GDL bedömer att enkelheten och snabbheten i beslutsfattandet kommer att öka, men koncernen kommer även fortsatt att kunna nyttja stordriftsfördelarna inom inköp och upphandlingar.

Som ett resultat av en mer decentraliserad struktur inom GDL så minskar behovet av övergripande koncernfunktioner. Av det skälet har Håkan Bergström beslutat att lämna GDL och befattningen som bolagets vd.