Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

TRANSPORTEKONOMI BAS

Transportekonomi Bas

[2017-09-28 14:39 av Lena.finnhult]

Igår gick startskottet för vår ”nygamla” utbildning i Transportekonomi BAS. Härnäst är det Göteborg därefter följt av Malmö, Stockholm och Umeå.

 

Kursinnehållet är i stora delar nytt jämfört med liknande utbildningar tidigare år. Tidigare har kostnadsberäkning (kalkylering) vägt tyngst och främst handlat om att beräkna kostnader för förare, fordonets rörliga sträckkostnad och fordonets fasta kostnad.

I den nya kursplanen har fokus förskjutits mot vad kalkylens resultat ska användas till. Kalkyler ger vad företagsekonomin kallar standardkostnader, exempelvis vad en typisk förartimma kostar eller vad den rörliga kostnaden per mil är för en viss typ av fordon. Dessa uppgifter, standardkostnaderna, används som grund för att ta fram en god ekonomisk information, framförallt genom uppföljningar. En ekonomisk uppföljning innebär att intäkter för en viss verksamhet jämförs med standardkostnader. När åkeriföretaget fattar beslut vet man därför väl vilka verksamheter som är lönsamma och vilka som är mindre lönsamma.

Utbildningarna inleds med praktiska exempel på hur man gör enkla ekonomiska uppföljningar. Det faktum att det faktiskt är mycket enkelt, skapar motivation och förståelse för att fördjupa sig i ämnet från grunden, inklusive att beräkna kostnader.

 

Anmälan och kursinbjudan finner ni till höger under relaterade länkar.

 

Orter/Datum
Jönköping 27/9 Fullbokad

Göteborg 11/10
Malmö 25/10

Umeå 8/11

Stockholm 21/11

 

 

 

Bli medlem