Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

STOR SAMSYN KRING CABOTAGE

Stor samsyn kring cabotage

[2017-09-22 18:28 av synnove.adell]

Stor enighet rådde kring synen på cabotage och utstationering av förare när Nordic Logistics Association (NLA) höll sitt årsmöte i Oslo den 21-22 september.

 

Under mötet diskuterades flera punkter inom EU:s Mobility Package. Samtal ägde bland annat rum om förslagen på förändringar av cabotagereglerna, ändringar i utstationeringsdirektivet, kör- och vilotider och vägkontroller.


– Vi var eniga om hur vi ser på cabotage där alla de nordiska länderna som var samlade vill behålla den gamla regeln om max tre transporter inom sju dagar, istället för de föreslagna fem med en fri mängd transporter. Men vi vill få till en ”cooling off-period” innan just den bilen får komma tillbaka, säger John Woxström, jurist vid Sveriges Åkeriföretag som deltog tillsammans med vd Rickard Gegö och ordförande Mikael Nilsson.

 

Svårt tillämpa direktivet

 

Enligt representanter från de danska, norska, finska och svenska åkeriförbunden som deltog i årsmötet, så är det förslag som EU-kommissionen lagt om utstationering av utländska arbetare till annat EU-land, svårt att tillämpa.

 

 Vi vill att både cabotage och internationella transporter ska omfattas för att göra det enklare för transportörerna. Då finns det bara en och samma uppsättning regler att förhålla sig till, och man undviker gränsdragningsproblem och försök att ”smita undan” genom att kalla en transport för något annat än vad det egentligen är. Men det är svårt att rent praktiskt kontrollera att bestämmelserna följs, säger John Woxström.

 

John Woxtröm lyfter fram fördelen med att det är lätt att nå koncensus inför det påverkansarbete som sker i Bryssel och Strasbourg genom den gemensamma organisationen.  

 

 Om det är så att vi inte är överens så lobbar inte NLA för just den frågan, utan det får då respektive organisation göra det själva. Detta har ytterst sällan hänt.

Bli medlem