Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

REGERINGEN VILL SKäRPA VINTERDäCKSKRAVEN FöR LASTBILAR OCH BUSSAR

Regeringen vill skärpa vinterdäckskraven för lastbilar och bussar

[2018-03-15 06:54 av Charlotta Nilsson]

På onsdagen, den 14 mars, påbörjade regeringen en så kallad notifiering av förslaget om skärpta vinterdäckskrav för lastbilar och bussar. Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

 

Sveriges Åkeriföretag har tagit del av regeringens förslag  om skärpta vinterdäckskrav och tycker att kraven är (ide)ologiska.

- Regeringens förslag på att utöka kraven på vinterdäck till tunga fordons alla hjul, inklusive släpvagnar, fick inget stöd från Transportstyrelsens utredare, VTI eller Sveriges Åkeriföretag, säger Mårten Johansson, teknikchef i Sveriges Åkeriföretag. Trots detta lägger regeringen nu ett ologiskt förslag som inte följer vanliga faktabaserade resonemang. Lastbilsdäck har helt olika egenskaper än personbilsdäck. Att välja lastbilsdäck för olika körförhållanden och underlag är mycket mer komplicerat jämfört med däck för personbilar.

 

Läs om våra förslag som vi framfört till regeringen.

 

Den remissrunda som nu görs inom EU ska bland annat bedöma om förslaget utgör ett otillåtet handelshinder för utländsk trafik i Sverige. Under remissrundans tre månader kan förslaget inte antas.

Bli medlem