Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

NYTT VERKTYG FöR ATT MINSKA PROSTITUTION OCH MäNNISKOHANDEL

Nytt verktyg för att minska prostitution och människohandel

[2018-02-09 13:12 av Charlotta Nilsson]

 Ett nytt digitalt verktyg som ska ge kunskap och stöttning i att våga tipsa polisen vid misstanke om prostitution och människohandel har tagits fram. Initiativet kommer från Länsstyrelsen Värmland, Polisen och Sveriges Åkeriföretag och vänder sig i första hand till yrkesförare. 

 

Yrkesförare är dagligen ute och kör längs våra vägar. Kriminalitet är vägburen, vilket innebär att förare längs vägen, om de vet vad de ska se efter, kan tipsa polisen vid misstanke om brott. Kunskapen om vilka situationer man som yrkesförare kan hamna i är avgörande, både för att veta att man ska tipsa men även för att våga tipsa. 

 

Genom det nya digitala verktyget som är ett typ av test, kommer förare att få utbildning och direkt vägledning av polisen i hur de ska agera. Detta för att bli förberedd på framtida situationer. Genom att fler och fler ser och agerar hjälps vi åt att uppnå ett tryggt och jämställt samhälle. 

 

LBC Frakt Värmland är ett av åkeriföretagen som testat verktyget. De menar att transportbranschen har ett ansvar att verka för ett jämställt samhälle utan kriminella organisationer som stör vårt samhälle.

 

Under Sveriges största jämställdhetskonferens, Forum Jämställdhet som äger rum den 6 - 7 februari i Karlstad, håller Sveriges Åkeriföretags regionchef, Thomas Broström, ett seminarium om transportkriminalitet, prostitution och människohandel. Initiativet till det digitala verktyget är sprunget ur samarbetet Ett Jämställd Värmland. Vi på Sveriges Åkeriföretag kommer att verka för att sprida verktyget i hela landet. 

 

Du kan göra testet och läsa mer om Länsstyrelsens arbete, Ett Jämställt Värmland här: länk. 

 

Bli medlem