Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

NYA VäGMäRKEN GäLLER FRåN 1 DECEMBER

Nya vägmärken gäller från 1 december

[2017-12-01 11:04 av synnove.adell]
Ett vägmärke som varnar för olycka, ett som anger plats för husbil och ett som visar om en servering är öppen dygnet runt. Detta är några av de nya vägmärken som börjar att gälla från och med idag.

Regeringen har beslutat om ändringar i vägmärkesförordningen. Utifrån detta har nu Transportstyrelsen tagit fram nya vägmärken. Helt nytt är vägmärket som varnar för olycka: A 41.

– Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen har även tagit fram ett nytt upplysningsmärke för uppställningsplats för husbilar: H28 Husbilsplats. Det nya märket gör det möjligt att utmärka att en campingplats bara erbjuder platser för husbilar.  En annan nyhet är vägmärket T 25 med en bild av en urtavla och 24 timmar, som anger att här finns en servering eller restaurang som är öppen dygnet runt.
 
Två nya anvisningsmärken införs också; C45 Särskild bestämmelser för stannande och parkering och E30 Särskilda bestämmelser för parkering. Dessa märken ska förenkla utformningen av parkeringsbestämmelserna.
 
Högsta tillåtna hastighet för fordon som är särskilt inrättade för bärgning är numera 80 kilometer i timmen, efter en ändring i trafikförordningen.
 
Bli medlem