Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

NORGE VäLJER FAIR TRANSPORT

Norge väljer Fair Transport

[2017-05-04 10:33 av Tina.walden]

Efter tre lyckosamma år så vill nu även det norska lastbilsförbundet NLF, med 4000 medlemmar gå med i Fair Transport som andra land. De kommer att följa samma åtaganden som de svenska åkerierna.

 

–  Vi har presenterat vårt arbete med hållbara transporter för samtliga nordiska länder. Här fanns både en mognad och ett intresse för att starta igång ett arbete utifrån detta koncept vilket känns fantastiskt, säger Erika Svanström, kommunikationschef och ansvarig för Fair Transport.

 

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har länge arbetat för hållbara och sunda transporter och efter en längre tids samtal så har de valt att arbeta med hållbarhet under samma flagg. 

 

”Vi har utvecklat flera system och program för våra medlemsföretag som värnar om trafiksäkerhet, arbetsförhållanden och miljö. Samtidigt så har inte alla transportköpare tagit hänsyn till detta vid beställning av transporter. Fair transports koncept är därför ett naturligt nästa steg där vi kan erbjuda ännu fler verktyg inte bara för åkerierna utan även för transportköpare under ett och samma flagg” säger Geir A. Mo, administrativ chef vid NLF

 

Erika Svanström lyfter fram flera faktorer som underlättar för att Norges Lastebileier-Forbund kan gå med i Fair Transport på ett snabbt och smidigt sätt.

 

– De har nått långt i sitt arbete med hållbarhetsfrågor och ligger nära oss i sitt tänk och är mycket lösningsinriktade. De kan därför enkelt gå över till detta system och vi kan också lära mycket av Norge, säger hon.

 

I den första uppföljningen av Fair Transport, som presenterades i slutet av mars, kan man se att nästan en femtedel av de anslutna åkerierna anser att detta har ökat deras lönsamhet. En dryg tredjedel menar att det varit positivt för miljöarbetet och omkring 40 procent att det gett en positiv effekt på socialt ansvarstagande och trafiksäkerhet.

 

Bli medlem