Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

LöNSAMHET OCH VINTERDäCK TOGS UPP MED MINISTERN

Lönsamhet och vinterdäck togs upp med ministern

[2017-10-13 11:41 av synnove.adell]

Vd Rickard Gegö mötte infrastrukturminister Tomas Eneroth i torsdags för att samtal om viktiga frågor för den tunga trafiken. Vinterdäck, lönsamhet, 74 ton och den svenska konkurrenskraften var några av de ämnen som togs upp.

 

Frågan om vinterdäck på tunga fordon är extra aktuell efter att regeringen nyligen gått ut med att man önskar en lagändring så att samtliga hjul inklusive hjul på eventuella släp ska ha vinterdäck under perioden den 1 december – 31 mars när vinterväglag råder.

– Jag lyfte fram att frågan tas ur sitt sammanhang om det bara blir en däcksfråga, då brister i vinterväghållningen är det som spelar störst roll för trafiksäkerheten, säger Rickard Gegö.

– Jag sa också att vi aldrig har haft så bra bilar som idag med bra däck, antisladdsystem, antislirsystem och så vidare och att det är väldigt kostnadsdrivande att byta ut alla rulldäck, liksom dubbla uppsättningar av däck och fälgar till boggie och släpvagnar.

 

Bristen på förare togs upp

 

En längre del av samtalet rörde bristen på lastbilsförare. Här upplevde Rickard Gegö ett stort intresse för problematiken.

– Tomas Eneroth är mycket medveten om detta och stöttar gärna upp där det är möjligt. Hans bakgrund av att ha varit ordförande för Poolia i fyra år gör att han också att han har en förståelse för vilka problem som kan uppkomma när det saknas rätt kompetens, säger Rickad Gegö.

En annan fråga som diskuterades var frågan om 74 -tonsfordon på vägnätet liksom behovet av längre fordon.

– Vår hållning är ju att det finns stora nettovinster för de som drar längre ekipage och tyngre ekipage och vi upplever just nu att planeringen för att kunna öppna upp större delar av vägnätet för detta, som nu Trafikverket håller i drar ut på tiden.

 

Lyfte fram centrala branschfrågor

 

Rickard Gegö passade också på att berätta om de frågor som Sveriges Åkeriföretag driver just nu kring en ökad lönsamhet, trafiksäkerhet och behovet av effektivare transporter.

 

– Jag talade också om vårt engagemang för att minska klimatpåverkan från den tunga trafiken. Sammantaget var det ett mycket lyckat möte där jag upplever Tomas Eneroth som en mycket samarbetsorienterad person som vill lösa problem praktiskt och i samverkan med andra.

Bli medlem