Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

HåRDARE REGLER FöR CABOTAGEBROTT

Hårdare regler för cabotagebrott

[2017-06-27 09:49 av Joachim.Wiberg]

Regeringen har skärpt reglerna så att det ska bli enklare att ta ut en sanktionsavgift från lastbilstransporter som bryter mot cabotagereglerna.

Nya regler ska göra det tydligare att en sanktionsavgift ska tas ut av de som bryter mot EU:s cabotageregler för transporter i ett annat land.

Cabotage, där transporter inom ett land får utföras av företag registrerat utanför detta land, regleras av EU-regler och det är inte alla åkare som respekterar dessa regler. Landet där regelöverträdelsen skett har då rätt att ta ut en sanktionsavgift och här har Sverige haft lite för otydliga regler.

Det menar regeringen som därför beslutat att justera bestämmelserna.

– Schyssta villkor inom transportbranschen är en prioriterad fråga för regeringen. Nu förtydligar vi reglerna så att det blir enklare att utfärda sanktionsavgifter. Ordning och reda ska gälla på svenska vägar, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

De nya bestämmelserna börjar gälla 17 juli och gör det tydligare att sanktionsavgifter ska påföras om transporter utförs i strid med EU:s bestämmelser i Sverige, till exempel om transporterna har varit fler än tre och pågått i mer än sju dagar. Samtidigt anpassas reglerna om dagens beställaransvar för den som beställer en godstransport.

Bli medlem