Sveriges Åkeriföretag - Logotyp

Logga in

Är du medlem men saknar inlogggningsuppgifterklicka här »

EXTRA KONTROLLER SKER NU AV TUNG TRAFIK

Extra kontroller sker nu av tung trafik

[2017-10-10 16:27 av synnove.adell]

Denna vecka genomför polisen extra kontroller av yrkestrafiken över hela landet.
– Det är jättebra att trafikpolisen fokuserar på den tunga trafiken och inte minst cabotaget. Men för att kunna få till en konkurrens på lika villkor så behöver också den nuvarande lagstiftningen bli tydligare, säger Patrick Magnusson, trafiksäkerhetsexpert på Sveriges Åkeriföretag.

 

Fokus under den nationella trafikveckan ligger på olaga cabotage, men även kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt kontrolleras.

Syftet är att se över så att förarna får den vila de ska ha och att de inte kör för länge så att inte säkerheten i trafiken riskeras.


– Det är bra att man uppmärksammar vikten av en sund konkurrens, säger Patrick Magnusson, trafiksäkerhetsexpert på Sveriges Åkeriföretag som understryker att man dock inte löser några problem på längre sikt.

– För att kunna få till en konkurrens på lika villkor så behöver också den nuvarande lagstiftningen bli tydligare. Ansvaret kan inte bara läggas på åkerier och förare utan det måste också bli enklare att göra rätt.

Just nu pågår en översyn av bland annat cabotage- och utstationeringsreglerna som i dagsläget är röriga och svårtolkade, vilket är positivt, understryker han.

Bli medlem